Wat is haptonomie precies?
Binnen de visie van haptonomie, gaan we er vanuit dat ieder mens zich van nature kan en wil ontwikkelen. Hiervoor heb je ondersteuning, stimulatie en liefde nodig van mensen om je heen. Mensen die jou laten voelen dat het goed is dat jij er bent; dit noemen we affectie.
Er is altijd een wisselwerking tussen jou en de mensen om je heen. De relatie tussen jou en de mens(en) om je heen vormt een belangrijk aandachtspunt in de haptonomie. In die relatie gebeurt van alles, zowel dingen die wenselijk, als minder wenselijk zijn voor je ontwikkeling. Als je te weinig affectie krijgt van mensen om je heen, of er vinden ingrijpende gebeurtenissen plaats in je leven, kan het zijn dat je ontwikkeling stagneert. Je loopt ‘vast’, zeggen we dan.
Vaak betekent dit dat mensen op de automatische piloot gaan leven, veel gaan nadenken en piekeren, steeds meer gaan leven ‘zoals het hoort’ of ‘zoals anderen van hen verwachten’. Wat je reactie ook is, het kan zijn dat je hierdoor steeds verder van je gevoel af komt te staan. Dat je uiteindelijk niet meer goed weet wat je wilt, waar je blij van wordt, wat ‘jou’ precies ‘jou’ maakt.
Als je bij mij komt gaan we onderzoeken hoe het met jouw ontwikkeling is, waar je in vastloopt en vooral: waar je naar toe wil, en hoe je je verder kunt ontwikkelen. Zodat je, zonder aangeleerde trucjes, jezelf weer leert zijn. En weer mogelijkheden ontwikkelt, zodat je een keuze hebt hoe jij in het leven wilt staan.
Is er verschil tussen haptonomie en haptotherapie?
Haptonomie betekent ‘de leer van het aanraken’ en is een wetenschap die de wetmatigheden van het menselijke gevoelsleven bestudeert.
Haptotherapie is het toepassingsgebied, zoals een therapeut ermee omgaat, het in de praktijk brengt, in contact met cliënten.
Je zou kunnen zeggen: een haptotherapeut oefent haptonomie uit.
Vaak wordt er gesproken over ‘haptonoom’: dit zijn mensen die een tweejarige basisopleiding hebben gevolgd om de visie van haptonomie eigen te maken en dit toe te passen in het beroep wat ze al deden (bijvoorbeeld coach of fysiotherapeut).
Een haptotherapeut heeft een vierjarige beroepsopleiding gevolgd, en van de haptonomieleer zelf zijn therapeutische beroep gemaakt.
Wat is de kracht van haptotherapie?
De kracht van haptotherapie is dat het heel tastbaar is. Tastbaar en praktisch. Vaak denken mensen dat haptotherapie iets zweverigs is, omdat het over gevoelens gaat. Niets is minder waar.
Je lijf liegt niet. De kunst is er naar te luisteren.
Wij praten niet alleen tijdens een sessie, maar je gaat ook daadwerkelijk in de praktijk ervaringen opdoen. Hierdoor ‘vallen er vaak kwartjes’ bij clienten. Patronen, valkuilen en dingen die je in je hoofd misschien al lang weet, voel je nu. Dat kan inzicht geven en je verder helpen. Een gevoel is vaak moeilijk te omschrijven en dient beleefd te worden. Hoe zou jij gevoelens van verliefdheid omschrijven? Vaak ‘weet’ je het pas als je het zelf hebt ervaren. Je weet dat het klopt, dat het zo is, als je iets ervaren hebt. Je luistert naar je lijf, je gevoel. Daarom is het letterlijk ‘aan den lijve ervaren’ de tastbare kracht van haptotherapie.
Hoe snel voel ik me beter?
Dat is voor ieder mens anders. Belangrijkste is dat je wordt gesterkt in je ‘zijn’, in wie je bent. Je komt in je kracht, je ontwikkelt nieuwe mogelijkheden. In het tempo dat bij jou past. Het kan zo zijn dat je soms moeilijke, confronterende momenten zou kunnen ervaren tijdens de begeleiding. Soms is het heel hard werken. En toch voelen mensen de sessies vaak als een cadeautje voor zichzelf. Omdat ze voelen dat ze meer zichzelf worden, completer worden.
Hoeveel sessies heb ik nodig?
Dit hangt helemaal af van jou en van de reden waarom je naar me toekomt. Samen kunnen we na een paar intake sessies kijken hoeveel vervolg sessies er ongeveer nodig zijn.
Tijdens de (ca. drie) intake sessies kun je kennismaken met mij, met de vorm van haptotherapie en kijken we samen naar jouw hulpvraag. Als we besluiten verder te gaan met de begeleiding maken we een behandelplan met doelen en evaluatiemomenten. Zodat we een duidelijk raamwerk hebben waarbinnen we werken en een richtlijn hebben hoeveel sessies er nodig zullen zijn.
Word ik aangeraakt tijdens een sessie?
De aanraking is de meest directe vorm van communiceren. Soms is alles al gezegd, of schieten woorden tekort, en kan een aanraking heel veel ‘zeggen’ en betekenen. Daarom is de aanraking is een van de praktische vormen die binnen de haptotherapie gebruikt kan worden. Samen gaan we kijken of het ook voor jou passend is om aangeraakt te worden.
Het is ook een heel effectieve manier om je bewust te worden van hoe de problemen zich manifesteren in je lijf. Wat vertelt jouw lijf je? Het letterlijk stil gezet worden bij jezelf, geeft vaak enorm veel inzicht. De aanraking kan je terugbrengen bij jezelf, daar waar ook je kracht ligt.
Moet ik mij ontkleden tijdens een behandeling?
Nee, dit hoeft niet. Soms kiest iemand er wel voor om de aanraking op de directe huid te voelen, omdat je dan nog beter kunt voelen. Maar hier ben je vrij in. Samen kunnen we kijken of dit wel of niet passend is bij jou.
Wanneer weet ik of ik klaar ben met de therapie?
Op het moment dat jij het gevoel krijgt dat je weer zelfstandig verder kan. Omdat we met een behandelplan werken, waarin jouw doelen staan en we evalueren, komt dat moment vaak vanzelf. Na hoeveel sessies dat is, is per persoon en per hulpvraag verschillend.
Ik word ook door een psycholoog begeleid. Kan ik tegelijkertijd ook bij een haptotherapeut terecht?
Ja, vaak kan dat. Het werkt vaak versterkend. Belangrijk is wel, dat zowel ik als de psycholoog hiervan op de hoogte zijn, en met jouw toestemming overleg kunnen hebben. Zodat we allemaal goed weten waar en op welke manier we aan het werk zijn.
Neem gerust contact met me op voor het maken van een afspraak, dan kunnen we samen kijken of dit ook voor jouw situatie versterkend en ondersteunend kan werken.
Is haptotherapie alleen voor mensen waar het helemaal niet goed mee gaat?
Nee, haptotherapie is voor iedereen die iets over zichzelf wil leren. Voor iedereen die ergens tegenaan loopt in zijn leven. Hoe ‘groots’ of hoe ‘kleins’ dit is, is niet bepalend. Als jij een vraag hebt en je wilt bewuster in het leven staan, dan is haptotherapie misschien iets voor jou.
Je kunt een afspraak met me maken zodat we samen kunnen kijken of deze begeleiding je verder kan helpen.
Heb ik een verwijzing nodig en wordt haptotherapie vergoed?
Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kunt zonder verwijzing een afspraak met me maken en de facturen indienen bij je zorgverzekeraar.
De sessies duren 45 tot max. 60 minuten.
Omdat ik aangesloten ben bij een beroepsvereniging, worden door veel zorgverzekeringen mijn haptotherapie sessies (gedeeltelijk) vergoed. Kijk voor een officiële lijst van vergoedingen op de website van de VVH, de Vereniging van Haptotherapeuten. Als deze lijst geen duidelijkheid biedt, in formeer dan bij je zorgverzekeraar.
Hoe weet ik of de therapeut goed is?
Ik heb een vier jarige post HBO opleiding gevolgd tot haptotherapeut, mijn diploma behaald en ik ben aangesloten bij de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH). Om bij deze beroepsvereniging ingeschreven te mogen blijven, dien ik bijscholingen te volgen om mijn kennis op peil te houden. Ook ben ik aangesloten bij een intervisiegroep met andere haptotherapeuten. Op deze manier blijf ik mezelf als therapeut ook ontwikkelen en blijf ik groeien in mijn vak.