Wanneer het niet lekker gaat met je kind en jullie wat ondersteuning kunnen gebruiken zijn jullie van harte welkom. Hoe ‘groot’ of hoe ‘klein’ de vraag ook is, ik kijk graag mee.
Bij haptonomie streven we naar een balans tussen denken, voelen & doen en brengen we in beeld wat al goed gaat (kwaliteit) en wat nog wat lastiger is (uitdaging). Daar waar je kind goed in is en wat hij/zij leuk vindt, zal hij/zij vanzelf al verder ontwikkelen.
Tijdens de sessies gaan we op een speelse manier aan de slag, laat ik het kind veel ervaren en stimuleer ik op een fijne manier vooral daar waar de uitdaging ligt. Zodat het kind meer in balans kan komen, lekkerder in zijn/haar vel komt te zitten en jullie weer zonder mij verder kunnen.
Een voorbeeld; een kind dat al heel goed kan rennen en sprinten, heeft meer baat bij het ontwikkelen van ontspanning en rust in zijn lijf dan dat hij nog sneller gaat leren rennen. Pas als beide ontwikkeld en ‘eigen’ zijn, ontstaat er balans. En dan kan het kind zelf kiezen; zet ik nu een sprintje in of ga ik rustiger lopen? Dat geeft rust, zelfvertrouwen en vrijheid.
Hoe ziet een traject eruit?
Graag werk ik met het kind/ jongere en de ouders samen. Meestal is de eerste sessie gezamenlijk, staat de tweede sessie het kind centraal (ouder kan hierbij aanwezig zijn) en zie ik de derde sessie de ouders alleen. We stellen een plan op waar we aan gaan werken, zodat het helder is voor iedereen waar we naar toe gaan. De sessies die volgen zijn gericht op het kind. Alles is in gezamenlijk overleg en afgestemd op jullie situatie en vraag.
De reden waarom ik ook ouders erbij betrek, is omdat het voor zowel het kind als ouder fijn is om te groeien en te ontwikkelen. Handvatten te krijgen hoe jullie het beste in elkaar naar boven kunnen krijgen. Ik nodig uit naar een fijne(re) versie van jezelf én de ander te streven. Groeimogelijkheden zien, ontwikkelen en benutten.
Vanaf welke leeftijd?
Van 0-4 jaar zal het vooral de ouderbegeleiding betreffen, minder het kind.
Vanaf 4 jaar is het een traject waarbij zowel kind als ouder aan bod kunnen komen. Hoe ouder het kind is, hoe meer we kijken naar wat wenselijk is of ouders erbij aanwezig zijn tijdens de sessies. Dit stemmen we samen af.
Met welke klachten kunnen kinderen bij mij terecht?
– Concentratieproblemen
– Lastig vrienden te maken/ problemen in sociale omgang
– Ruzie maken, pesten of gepest worden
– Moeite met afscheid nemen (scheiding/ overlijden/ andere school etc.)
– Moeite met ontspannen/ slecht slapen
– Onzeker zijn
– Onbegrepen voelen
– Eetproblemen
– Bedplassen/ obstipatie
– Moeite om in actie te komen, voor zichzelf opkomen
– Onverklaarbare lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn, moe)
– Geen keuzes kunnen maken
– Boos gedrag (weerstand/ “buien”/ woede)
Contact